MENU
V

Vastasyntyneen kuvaus tuo minulle äärimmäisen paljon iloa ja minusta on ihanaa ikuistaa kauniita muistoja pienokaisten taianomaisista ensihetkistä. Vauvat kasvavat kovaa vauhtia ja yhden päivänkin aikana saattaa tapahtua paljon muutoksia. Tämän vuoksi vastasyntyneen kuvaus tulisi tehdä heti syntymän jälkeen, jolloin kuviin saadaan ne pienenpienet varpaat, tai pienen äidin sormea puristava kämmen.

Vastasyntyneet vauvat ovat kanssani hyvissä käsissä ja heidän turvallisuus ja hyvinvointi on kuvauksessa tärkeintä. Kuvaustilanteessa käytän usein puuvillaisia hanskoja peittääkseni kylmät sormet ja tehden kosketuksestani mahdollisimman pehmeän.

Lähes jokainen vastasyntyneen kuvauksen varaaja kysyy minulta kuinka kuvaukseen tulisi varautua. Tilannetta helpottaakseni sekä avatakseni olen alle kirjoitellut tärkeimmät asiat jotka tulisi huomioida kuvausta suunnitellessa sekä tilatessa.

AJOITUS

Parhaimmillaan vastasyntyneen kuvaushetki on pienokaisen ollessa 1-2 viikon ikäinen. Tällöin vauva nukkuu suurimman osan ajasta ja keho on joustava, jolloin häntä on helppo asetella asentoihin, jotka tuovat esille vastasyntyneen pienuutta.

Vastasyntyneen kuvaus onnistuu aina siihen saakka kun vauva on kuukauden ikäinen, sillä sen jälkeen vauvaa tuskin voikaan enää kutsua vastasyntyneeksi. Seuraava otollinen kuvausajankohta on 3-4 kuukauden iässä, jolloin vauva jo kannattelee päätään, viihtyy hyvin vatsallaan ja osaa jo valloittaa ilmeillään. Suosituksista huolimatta uutta perheenjäsentä voi kuvata milloin tahansa, sillä aina on hyvä aika kuvaukselle! :)

Jos haluat kuvat 1-2 viikon ikäisestä pienokaisesta, pyri varaamaan aika jo ennen laskettua aikaa. Aikaa varatessasi ilmoita minulle laskettuaikasi niin räätälöidään alustava varaus sen ympärille. Jos vauva syntyy paljon ennen tai jälkeen lasketun ajan niin muokataan kuvausaika sen mukaan.

KUVAUSPAIKKA JA REKVISIITTA

Kuvaukset järjestetään pääasiassa studiollani Helsingissä, sillä studiolla minulla on valokuvaajana parhaat mahdollisuudet säätää valaistusta, taustoja sekä kuvan asettelua ja kaikki tarvittava on lähellä. Olen varannut studiolle mukavat olosuhteet; lämpimän tilan (vastasyntyneitä varten lämmitän studion normaalia lämpimämmäksi, jottei pienokaisen tarvitse palella esimerkiksi nakukuvia ottaessa). Studiokuvauksen taustalla soitan usein kohinaa, eli ns. white noisea, joka imitoi lapsen kuulemiskokemusta kohdussa ja auttaa käynnistämään vauvan rauhoittumisrefleksin.

Studioltani Metsälästä löytyy paljon erilaisia taustavaihtoehtoja sekä rekvisiittoja kuvausta ajatellen. Vastasyntyneen kuvauksessa minulla on tapani käyttää mm. erilaisia pieniä päähineitä ja pöksyjä, joiden tarkoituksena on pitää vauveli lämpimänä, mutta niiden avulla myös saada kuviin näkymään tunne, että vauvalla on lämmin ja hyvä olla. Usein käytän rekvisiittoina myös erilaisia koreja, johon vauvan voi asettaa sekä erilaisia tekstiilejä joiden sisään tai päälle vauvan voi asettaa. Tekstiilien alla minulla on käytössäni newborn kuvaukseen suunniteltu beanbag, joka takaa vauvalle pehmeän ja turvallisen alustan.

Tulen iloiseksi jos asiakkaat tuovat itse mukanaan jotakin rekvisiittaa, tällöin saadaan aina yksilöidymmät kuvat.  Vanhempien harrastuksien tai työn esiintuominen on joissakin tapauksissa ollut kiva elementti kuvissa. Olen käyttänyt kuvauksissa rekvisiittana mm. vanhempien soittimia kuten kitaraa, jonka päälle pienokaisen on voinut asetella. Vain mielikuvitus on rajana :)

VALMISTAUTUMINEN

Vastasyntyneen valokuvauksessa edetään aina pienokaisen ehdoilla, eli silloin kun nyytti kaipaa maitoa, äidin syliä tai vaipanvaihtoa, hän sen saa. Vauva olisi hyvä syöttää jo ennen kuvaukseen tuloa, tällöin hän voisi mahdollisesti olla syvässä unessa jo tullessaan. Kuvauksiin tulee varata aikaa 3 tuntia. Koko aika ei mene kuvaamiseen vaan kuvaamisen lisäksi aikaa kuluu paljon muukunkin, kuten pienokaisen syöttämiseen, nukuttamiseen ja asetteluun.

Ennen kuvausta tapanani on keskustella asiakkaan kanssa toiveista kuvauksia ajatellen, jolloin yhdessä mietitään miten saataisiin kuvista mahdollisimman ihania ja millaista rekvisiittaa käyttäisimme. Ja aivan kuten muissakin kuvauksissa, pienokaisen molemmat vanhemmat sekä sisarukset ovat ehdottoman tervetulleita mukaan.

Sydämellisesti tervetuloa kuvaukseen :)

 

Comments
Add Your Comment